Jakou zvolit gramáž kuliček pro svou zbraň?

Otázka, kterou sobě samotným i našemu technikovi pokládá spousta začínajících hráčů airsoftu. Pojďme se tedy společně podívat na nejčastěji používané gramáže kuliček a výkon zbraně, který jednotlivým gramážím odpovídá. Všechny popsané výkony zbraní jsou měřeny s kuličkami 0,20 g, což je běžná praxe.

 

 

 

0,12 g – pro tyto kuličky jsou nejvhodnější zbraně o úsťové rychlosti 30-70 m/s. Nejlehčí dostupné kuličky tak používejte především pro zbraně typu manuální Derringer, ale i elektrické pistole na alkalické tužkové baterie.

 

0,20 g – jedná se o jednu z nejvyužívanějších gramáží pro zbraně o výkonu 55-106 m/s. Ideální pro vaši AEP (airsoftovou elektrickou pistoli), vhodná ale i do jednoranných krátkých i dlouhých manuálů, nebo jednoranných manuálních brokovnic.

 

0,23 g – sporadičtěji využívaná gramáž kuliček pro zbraně o výkonu 91-122 m/s. Obecně lze říci, že kuličky o této váze je vhodné využít pro zbraně uvedené v předchozím odstavci, přeje-li si uživatel navýšit přesnost na úkor rychlosti projektilu. Výjimečně se kuličky této gramáže využívají u slabých, základových AEG starších generací s výkonem do 110 m/s nebo pro slabší, celoplastové tříranné brokovnice.

 

0,25 g – asi nejvyužívanější gramáž v rámci airsoftového BB střeliva pro zbraně, pyšnící se výkonem 107-137 m/s. Je vhodné je využít pro většinu základových AEG zbraní o výkonu 115-125 m/s, ale i pro prakticky všechny plynové pistole.

 

0,28 g – další sporadičtěji využívaná gramáž, tentokrát pro zbraně o nadprůměrném výkonu 122-152 m/s. Obecně je vhodné je dobré po kuličkách 0,28 g sáhnout ve chvíli, chceme-li navýšit přesnost základového AEG. Jsou ovšem vhodné i do již lehce upgradovaných AEG zbraní nebo do silných, celokovových tříranných brokovnic.

 

0,30 g – rozmezí výkonu pro tuto gramáž kuliček se pohybuje mezi 137-168 m/s. Jsou široce využívány valnou většinou uživatelů s výrazněji upgradovanou AEG zbraní. Energie projektilu je dostatečná k proražení listů a stébel trávy, což je oproti základovým 0,25 g projektilům nesporná výhoda.

 

0,32 g – dostáváme se ke kuličkám, které se využívají do opravdu výrazně upgradovaných AEG zbraní, nebo do základových manuálních odstřelovačích pušek – obojí o výkonu mezi 152-183 g. Jejich váha je dostatečná k udržení trajektorie při oněch 150 m/s, pro výkonné odstřelovací pušky jsou nicméně vhodnější ještě těžší gramáže.

 

0,36 – kuličky pro zbraně o výkonu mezi 168-189 m/s jsou ideální volbou pro váš manuální Dragunov! Je však na místě nabít je i do odstřelovačích pušek značky Well po lehčím upgradu vnitřních dílů. U těchto kuliček nám bohužel výrazně vzrůstá cena v poměru k množství, což je dáno odlišným využitím materiálů při jejich výrobě ve srovnání s lehčími gramážemi.

 

0,40 g – blížíme se ke konci tohoto manuálu a s tím přichází na řadu gramáž vhodná pro odstřelovací pušky o výkonu 178-198 m/s. Jinými slovy jsou tedy tyto kuličky vhodné pro vaši výrazně upgradovanou odstřelovací pušku, opravdového krále mezi manuálními odstřelovačkami!

 

0,43 g – naprostý šampion co do váhy, alespoň v tomto návodu. Kuličky této gramáže jsou natolik těžké, že je vhodné využít je do zbraní o výkonu mezi 192/213(!) m/s. Vzhledem k tomu, že naprosté minimum odstřelovačích pušek je upgradováno až na tento horní limit (ačkoli i takové existují), je tato gramáž vhodná především pro monstrózní plynové odstřelovací pušky.

 

Upozorňujeme, že se nejedná o striktní rozmezí, do zbraně lze obecně používat i gramáž o stupeň vyšší nebo nižší. V případě využití lehčích kuliček zvýšíte dostřel a rychlost výstřelu. V případě využití těžších kuliček zvýšíte přesnost a energii výstřelu. A zatímco během své airsoftové kariéry uslyšíte rady obojího druhu, my vám radíme především vyzkoušet všechny tři varianty. Nejlépe si tak uzpůsobíte zbraň vlastnímu, osobitému hernímu stylu.