Hop-up gumičky – podceňovaný pomocník pro vaši zbraň

Každému hráči airsoftu dříve nebo později začne vrtat hlavou, jak navýšit výkon své AEG zbraně. V úvahu je třeba brát výkon (rychlost projektilu), kadenci (rychlost střelby) a přesnost (rozptyl kuliček na určitou vzdálenost). Všechny tyto atributy, především pak přesnost, zásadním způsobem ovlivňuje hop-up gumička.
Bez nadsázky se dá říct, že jde o nejpodstatnější část zbraně a první upgrade, který by měl každý airsofťák při koupi své zbraně zvážit. Dnes se podíváme na to, jaké tvrdosti hop-up gumiček existují. Pak přejdeme k základním typům přítlačných válečků. Ty ovlivňují tvar výstupku, který udává kuličce zpětnou rotaci a zásadním způsobem tak přispívají k fungování hop-up systému tak, jak má.

 

 

 

 

Tvrdost hop-up gumiček

Výkon zbraně ovlivňuje následné rozhodování, jakou gramáž kuliček použít. S výkonem zbraně a váhou kuliček přímo souvisí tvrdost hop-up gumičky. Níže najdete základní stupně tvrdosti podle společnosti Maple Leaf, firmy, udávající v posledních letech trendy v hop-up gumičkách. Udávané výkony s využitím kuliček 0,20 g.

 

50° - jedná se nejměkčí typ gumičky, vhodný především po zbraně o slabším, základovém výkonu cca 100-115 m/s. Neznačkové, méně kvalitní ekvivalenty těchto gumiček lze nalézt ve většině základových AEG. Společnost Maple Leaf vyrábí tyto gumičky v zelené barvě.

 

60° - tento typ lze nazvat jakousi střední cestou, vhodnou částečně i pro slabší nebo silnější úroveň výkonu zbraní. Obecně je ale nejvhodnější instalovat gumičku, kterou Maple Leaf dodává ve žluté barvě, do zbraní o výkonu 120-125 m/s.

 

70° - gumičky, dodávané společností Maple Leaf v modré barvě, jsou nejvhodnější pro lehce upgradované AEG zbraně s výkonem okolo 130 m/s. Obvykle se jedná o částečnou výměnu vzduchotechniky ze základní plastové na pokročilou hliníkovou. Tím dojde k utěsnění celého mechanismu a k navýšení výkonu. Současně s tím je vhodné vyměnit i gumičku právě za tento typ.

 

75° - dostáváme se ke gumičkám, které je dobré využít pro silněji upgradované zbraně o výkonu cca 135-145 m/s. Jedná se obvykle o AEG s kompletně vyměněnou vzduchotechnikou a s instalovanou pružinou M130. Zde se již očekává používání těžších kuliček o váze 0,30-0,32 g. Odpovídající výkon tato gumička, dodávaná společností Maple Leaf v růžové barvě, dovede ukočírovat.

 

80° - nejtvrdší běžně vyráběné hop-up gumičky. Černé a oproti běžněji používaným typům znatelně tvrdší gumičky disponují tvrdostí dostatečnou pro výkon zbraní typu DMR. Ve své podstatě se jedná o AEG zbraně poskládané na výkon okolo 150 m/s s využitím těžších, sniperských kuliček o váze 0,32, častěji však 0,36 nebo 0,40 g. Zbraně o tomto výkonu jsou na některých českých hřištích požadovány s výkonem pouze semi-auto a rovněž se vzhledem ostrého DMR.

 

 

Tvary výstupků udávajících zpětnou rotaci projektilu

Výstupky, které jsou nedílnou součástí gumičky, jsou spolu s tvrdostí podstatným ukazatelem toho, jakým způsobem bude daná hop-up gumička fungovat. Výstupky se dělí dle tvarů na několik základních typů.

 

Standardní – výstupek je zde spíše kratší a zasahuje hlouběji do prostoru, kterým při výstřelu kulička prochází. Jedná se o nejstarší a nejběžnější typ bez dalších specifických vlastností. V dnešní době už se však postupně přechází na specializovanější tvary (viz níže).

 

„W “ tvar – v tomto případě je už výstupek lehce upravený. Kulička získá rotaci nejprve po stranách a posléze na svém středu, díky čemuž je dosaženo lepší přesnosti a dostřelu ve srovnání se základním typem výstupku. Jedná se o jakýsi přechod, kdy je výstupek efektivnější než původní tvar, ale ne tak efektivní, jako pozdější flat hopy.

 

Flat Hop – jedná se o systém, hojně využívaný kupříkladu společností Maple Leaf, pionýrskou společností v technologii flat hopů. Namísto kratšího a relativně hlubšího výstupku udává kuličce rotaci placatější a delší výstupek. Kulička díky nasednutí na delší a zároveň nepříliš hluboko dovnitř gumičky zapuštěný povrch získá důkladnější rotaci, která má příznivý vliv na dostřel a přesnost.

Pod flat hop lze nicméně zařadit jednotlivé podtypy, v případě hop up gumiček určených pro AEG to jsou např.:

Macaron

Výstupek typu Flat hop Macaron

Super Macaron

Mr. Hop

Výstupek typu Flat hop Mr. Hop

Diamond 

Výstupek typu Flat hop Diamond

V případě hop up gumiček typu flat hop určených pro plynové pistole a odstřelovací pušky typu VSR a L96 to je velké množství typů výstupků. To je dáno vyšším rozšířením plynových zbraní na asijském trhu, odkud většina airsoftových výrobků pochází. Tamní klima umožňuje téměř celoroční hraní se zbraněmi, což není případ chladnějšího středoevropského klimatu. Některé z typů flat hopů pro GBB/VSR zbraně každopádně jsou:

 

Decepticons

Výstupek typu Flat hop GBB/VSR Decepticons

Delta

Výstupek typu Flat hop VSR/GBB Delta

Autobot

Výstupek typu Flat hop GBB/VSR Autobot

Mr. Hop

Výstupek typu Flat hop GBB/VSR Mr. Hop

Wonder

Výstupek typu Flat hop GBB/VSR Wonder

Nejedná se o vyčerpávající souhrn všech typů flat hopů, což platí zejména pro flat hopy určené pro GBB/VSR zbraně. Jedná se o rapidně se vyvíjející problematiku a inženýři velkých airsoftových značek intenzivně pracují na vývoji efektivnějších hop up systémů. Proto nejsou a nemohou být v tomto článku zahrnuty ani všechny typy hop up výstupků, ani není možné článek neustále obměňovat kvůli vývoji této problematiky. Čtenář má nicméně představu o tom, jakým způsobem kulička získává rotaci, která zvyšuje její přesnost a dostřel.

 

Přítlačné válečky

V hop-up komorách pro AEG se mezi ramínkem přítlačného válečku a hop-up gumičkou nalézá malý silikonový váleček, tzv. přítlačný váleček. Ten jednak zaručuje pružnost při průchodu kuličky hop-up gumičkou a rovněž snižuje riziko zadušení kuličky uvnitř hop-up komory. Na kuličku při průchodu tlačí seshora, a to pouze v jednom určitém místě. Základní typy přítlačných válečků jsou následující:

 

Základní – jedná se o standardní kulatý tvar s dutým prostorem uprostřed. Váleček poskytuje pouze základní přítlak a pro potenciální upgrade proto není tak vhodný, jako specializované tvary.

 

H“ tvar – v tomto případě se tvar zásadně liší. Střed válečku je užší, zatímco oba konce jsou širší s plynulým přechodem. Váleček tedy kopíruje tvar kuličky. To zajišťuje mnohem lepší nasednutí kuličky na váleček. Výsledkem tak je důkladnější roztočení a přesnější dráha letu.

 Přítlačný váleček typu

Omega – tento typ válečku má při pohledu zboku tvar písmene Omega řecké abecedy. Za pomocí hranaté základny a specificky vykrojeného tvaru vytváří na kuličku tlak v mnohem větší ploše. To vytváří lepší přítlak, a tedy stabilnější rotaci kuličky. V konečném důsledku je tak dále navýšena přesnost a dostřel.

Přítlačný váleček typu Omega