Jak fungují repelenty a jak se chránit před hmyzem?

Jak fungují repelenty a jak se chránit před hmyzem?

 

Jaro je tady a s ním i slunce a příjemné teplo – ideální čas na výlety do přírody. Přestože je česká příroda většinou velmi bezpečná, dva zásadní problémy se mnohým lidem nevyhnou úžeh a pokousání hmyzem, který může přenášet nebezpečné nemoci. Dnes se podíváme na to, jak se chránit pomocí repelentů, jak je správně aplikovat (určitě ne jako paní na obrázku) a jak se pokousání vyhnout.

Co je repelent a jak funguje?

Repelenty na hmyz jsou většinou ve formě spreje a po aplikaci na kůži odpuzují hmyz. Hmyz, jako komáři, moskyti a klíšťata, má receptory, které detekují pachy lidí a zvířat, hlavně z potu a dechu. Repelentní molekuly reagují s těmito receptory, čímž odrazují hmyz od přisátí nebo kousnutí. Ochrana může podle síly repelentu trvat od čtyř do dvanácti hodin.

Na evropském trhu je několik schválených druhů repelentů, my se zaměříme na ty založené na látce DEET (diethyl-meta-toluamid).

DEET: Efektivní ochrana před hmyzem

DEET je široce považován za jeden z nejúčinnějších repelentů, protože odpuzuje většinu hmyzu, který může člověka pokousat (s výjimkou pavouků, mravenců, včel a vos). Tento repelent se používá od roku 1946, kdy byl vyvinut v USA po zkušenostech z bojů v džungli během druhé světové války. Mnoho studií potvrzuje jeho bezpečnost a účinnost.

Jednou z velkých výhod DEET je dostupnost v různých koncentracích. Vyšší koncentrace poskytují delší ochranu a jsou vhodné do oblastí s vysokým výskytem hmyzu nebo tam, kde hrozí přenos nemocí hmyzem. Obecně platí, že 20% koncentrace DEET chrání po dobu čtyř hodin, zatímco 100% koncentrace až dvanáct hodin. Nevýhodou DEET je, že může poškodit některé syntetické materiály a plasty, pokud je s nimi v přímém kontaktu, což může vést k poškození oblíbené bundy nebo brýlí. Při používání je tedy třeba opatrnost.


Jak správně používat repelent?

Používání repelentu je klíčové pro ochranu před hmyzem, který může přenášet nebezpečné nemoci. Zde je několik tipů, jak repelent správně aplikovat:

  • Zakryjte co nejvíce kůže: Nejprve zkuste zakrýt co největší plochu kůže lehkým oblečením. Tím snížíte množství repelentu, který musíte použít.
  • Rovnoměrná aplikace na kůži: Repelent nastříkejte rovnoměrně na obnaženou kůži, která může být hmyzem napadena. Dbejte na to, aby pokryl všechny vystavené části těla.
  • Aplikace na obličej: Repelent na obličej aplikujte opatrně. Nejlepší je nastříkat trochu repelentu na ruce a pak jej vetřít do pokožky obličeje, vyhněte se oblasti očí a úst.
  • Vyhněte se spálené kůži: NIKDY nenanášejte repelent na spálenou nebo podrážděnou kůži. To by mohlo způsobit nepříjemné podráždění a další komplikace.
  • Nechte repelent zaschnout: Po aplikaci repelentu nechte pokožku zaschnout. Tím se vyhnete poškození syntetických materiálů a oblečení, které by repelent mohl narušit.

 

Tipy, jak se vyhnout bodnutí nebo pokousání.

Pro snížení rizika pokousání hmyzem, který může přenášet nemoci, dodržujte následující rady:

  • Spěte pod kvalitní impregnovanou moskytiérou: V oblastech s vysokým rizikem nemocí přenášených hmyzem používejte kvalitní moskytiéru s impregnací. Impregnovaná moskytiéra je až desetkrát účinnější než ta bez impregnace.
  • Noste vhodné oblečení: Volné oblečení s dlouhými nohavicemi a rukávy je nejlepší. Hmyz přitahují tmavé barvy, takže si oblékněte něco světlého.
  • Vyhněte se parfémům a vodám po holení: Tyto produkty mohou přitahovat hmyz, proto se jejich používání vyhněte, pokud jste venku.
  • Používejte moskytiéru s menšími oky: V oblastech s množstvím mušek vybavte svou moskytiéru jemnějšími oky, aby se hmyz nemohl dostat dovnitř.
  • Chraňte se v noci: Většina kousanců se stane v noci. Před spaním zkontrolujte, že jsou dveře a okna uzavřená. Pokud jste v noci venku, aplikujte větší množství repelentu.
  • Vyhýbejte se vlhkým místům se stojatou vodou: Hmyz, jako jsou mušky, komáři a moskyti, se nejvíce množí a koušou v okolí stojatých vodních ploch. Snažte se těmto místům vyhnout.
  • Plavání se žraloky: Pokud se rozhodnete plavat se žraloky, nezapomeňte použít repelent proti žralokům.

Pokud hledáte účinný repelent, navštivte náši kategori s repelenty. Nabízíme široký výběr produktů, které vám pomohou zůstat v bezpečí před hmyzem během vašich výletů do přírody.